De Formule 1 is een klasse waarbij de speciale Formule 1 auto’s op sommige circuits snelheden van boven de 300 kilometer per uur kunnen halen. De turbomotor is hierbij tot 15.000 toeren per minuut begrensd. Deze motoren zouden wel hogere toerentallen kunnen halen maar dat is niet toegestaan tijdens de race. De prestaties van de auto’s zijn in deze klasse ook sterk afhankelijk van de elektronica, de banden, de ophanging en de aerodynamica. Coureurs ondersteuning en tractiecontrole zijn verboden. Het gaat niet alleen om de prestaties van de coureur, maar het hele team moet goed op elkaar ingespeeld zijn.
De Formule 1 en zijn Grand Prix’s
Een seizoen van de Formule 1 bestaat uit een serie van races, en iedere individuele race wordt een Grand Prix genoemd. Zo heb je bijvoorbeeld de Grand Prix van Spanje of de Grand Prix van Maleisië. Het parcours waarop de Grand Prix wordt verreden is meestal een gespecialiseerd circuit hoewel er soms ook op afgesloten stratencircuits wordt gereden, zoals bij de Grand Prix van Monaco. De resultaten van de individuele Grand Prix’s worden bij elkaar opgeteld en hiermee worden ieder seizoen de twee wereldkampioenen bepaald, namelijk de coureur én de constructeur. Beide moeten wel in het bezit zijn van een superlicentie om voor deze prijs in aanmerking te komen.
Een groot commercieel evenement
De meeste teams hebben hun basis in Europa. In Europa wordt ook ongeveer de helft van de Grand Prix’s verreden. Er worden ook een aantal Grand Prix’s in andere werelddelen gehouden, zoals de Grand Prix van Singapore of de Grand Prix van Mexico. Meestal worden er ongeveer negen Grand Prix’s buiten Europa gereden. Miljoenen mensen kijken naar de Grand Prix, via de televisie, het internet of live op het circuit. Gemiddeld kijken er ongeveer 55 miljoen mensen live naar de races waardoor hoge sponsorcontracten mogelijk zijn. De Formule One Group is de houder van de commerciële rechten.
De geschiedenis van de Formule 1
De roots van het Grand Prix Racing liggen in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. Het woord ‘formule’ verwijst naar de regels waar de auto’s én de deelnemers aan moeten voldoen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in 1947 de ‘World Drivers Championship’ opgericht, en de eerste race werd in 1950 gehouden op het Silverstone circuit in Groot-Brittannië. In 1959 werd het kampioenschap voor de constructeurs toegevoegd. De races werden voornamelijk gehouden in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Het eerste wereldkampioenschap werd in 1950 gewonnen door de Italiaan Giuseppe Farina met zijn Alfa Romeo Alfetta 159. Daarna won zijn teamgenoot de Argentijn Juan Manuel Fangio een hele reeks, namelijk in 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957. De coureur Michael Schumacher was degene die dit record verbrak toen hij zijn zesde titel in 2003 won.