Max Verstappen

Max Emilian Verstappen, ook wel gewoon ‘onze Max’ genoemd is Nederlands trots als het gaat om de Formule 1. Deze Nederlands-Belgische autocoureur heeft de Formule 1 in Nederland weer helemaal doen herleven. Waar veel jongetjes er een paar jaar geleden nog van droomden om een beroemde dj te worden zoals Hardwell of Armin van Buuren, heeft menig jong kind nu een andere droom. Namelijk net zo’n goede coureur worden als Max Verstappen.

Racen zit in zijn bloed

Max werd op 30 september 1997 geboren in het Belgische Hasselt. Met Jos Verstappen als vader, een voormalig F1 autocoureur en Sophie Kumpen als moeder die ook haar sporen had verdiend bij het karten, groeide Max als het ware met deze sport op. Als 7-jarige jongen begon hij in 2005 met karten in Genk, waar hij gelijk kampioen in de Miniklasse van het Belgische kampioenschap werd. In 2006 haalde hij opnieuw het kampioenschap binnen door alle 21 races te winnen. En hier stopte het niet. In de hogere Rotax Mini Max klasse won hij alle 18 races in 2007. In 2008 won hij er 16 en werd hij weer kampioen. Ook won hij het BeNeLux kampioenschap met 11 van de 12 races.

Een groot talent

Het was duidelijk dat Max meer in zijn mars had dan alleen maar enthousiasme voor de sport door zijn ouders. Hier ontwikkelde zich een groot talent. In 2010 stapte hij over naar de KF-3 klasse en in 2011 schreef hij de WSK Euro Series titel op zijn naam. Door zijn jonge leeftijd mocht hij pas in 2012 aan de KF-1 klasse meedoen. Dit is de hoogste klasse bij het karten. Ook debuteerde hij in dit jaar in de KZ2-klasse. In deze klasse wordt gereden met een handbediende versnellingsbak. In dit seizoen behaalde hij één overwinning. De kwalificaties waren iedere keer erg snel, maar vaak door problemen op het mechanische vlak of door ongelukken bleef een mooi resultaat achterwege. In de KF2-klasse leek het er even op dat hij kampioen zou worden, maar door een straf ging dat aan zijn neus voorbij.

2013

2013 was een beter jaar. Max werd kampioen in alle kartkampioenschappen waaraan hij mee deed, onder andere de KZ-klasse. In de KF-klasse werd hij derde. Het was dan eigenlijk ook niet meer dan logisch dat de Eurocup Formule zijn oog op Max had laten vallen. Hij maakte hier zijn testdebuut op 18 december 2013 in de Formule 3. In 2014 maakte hij zijn officiële autosportdebuut in deze klasse, en op 4 mei won hij zijn eerst race op de Hockenheimring. Op Spa-Francorchamps werd hij de eerste coureur in dat jaar die drie overwinningen in een weekend behaalde. En dit deed hij gewoon nog een keer op de Norisring. Op de Nürburgring won hij voor de 8e keer, en ook in de Florida Winter Series won hij meerdere races.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *